Alles wat je wilt weten over de Australian Open 2024

Yes! Het eerste grote tennistoernooi van aankomend jaar is alweer in aantocht. Van zondag 14 januari tot en met 28 januari 2024 schitteren alle tennissers tijdens de Australian Open. Het is de eerste Grand Slam van het jaar en er kunnen direct weer veel punten voor de ranglijst verdienen worden. Daarnaast is er een gigantisch bedrag aan prijzengeld.

Alles wat je moet weten over de Australian Open 2024

Het eerste grote tennistoernooi van het seizoen staat binnenkort weer op het programma. Reden genoeg om alle informatie over het kampioenschap down under uit te pluizen en vooruit te blikken op het evenement door het programma, prijzengeld en de Nederlandse deelnemers op een rij te zetten. Uiteraard laten we je ook weten waar je alle matches live op tv en online kijken kunt.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Alles over de Australian Open
📺 Op tv en online kijken
📅 Programma: alle wedstrijden op een rij
💰 Prijzengeld
🇳🇱 Nederlandse deelnemers

In het kort: Wat is de Australian Open?

De Australian Open is het eerste Grand Slam-toernooi van het tennisseizoen. Het is geen verrassing waar alle wedstrijden worden gespeeld, namelijk in Australië. Om precies te zijn in Melbourne Park. De organisatie van het evenement ligt in handen van de organisatie Tennis Australia, eerder bekend als de Lawn Tennis Association of Australasia. Alle wedstrijden worden op een hardcourt ondergrond gespeeld.

Het toernooi is ontstaan in 1905. Tot en met 1976 werd het evenement aan het begin van het jaar georganiseerd. In 1977 werd het tennisspektakel echter verplaatst naar eind december. Hierdoor werd er zowel aan het begin als aan het eind van het jaar een competitie gespeeld. Heel lang bleef deze opzet niet bestaan, want in 1985 werd de beslissing alweer teruggedraaid. Sinds 1987 werd weer zoals vanouds begin januari getennist.

Waar kun je alle tenniswedstrijden van de Australian Open in 2024 kijken?

Hoewel Ziggo Sport alle ATP 1000- en 500-toernooien, de ABN AMRO Open, Libéma Open én het iconische Wimbledon vertoont, zendt de oranje provider de Australian Open helaas niet uit. Niet getreurd, want er is in Nederland nog steeds een streamingdienst die de uitzendrechten van het eerste Grand Slam-tennistoernooi in handen heeft. Zo kijk je de Australian Open ook dit jaar via de tv-kanalen van Eurosport. Via de televisiezenders Eurosport 1 en 2 en de streamingdienst discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, kun je alle wedstrijden live volgen.

Uiteraard zijn hier ook alle finales te zien. Hierna zal bekend zijn wie de titels dit jaar mee naar huis mogen nemen. Benieuwd naar alle andere tenniswedstrijden in 2024? 👉 Bekijk dan hier onze tenniskalender met alle competities van dit jaar op een rij.

Programma: alle wedstrijden van de Australian Open 2024

In januari vindt alweer de 112e editie van het Australische kampioenschap plaats. Net als bij de andere Grand Slams strijden ook hier in totaal 128 vrouwen en 128 mannen om de titel. Tevens doen er 64 duo’s mee aan het dubbelspel en 32 koppels aan het gemengd dubbelspel. Naast de winst en het prijzengeld zijn er belangrijke punten te verdienen voor de ranglijst. In het enkelspel worden de winnaars beloond met 2.000 punten. Bij het dubbelspel krijgt het winnende duo hetzelfde aantal. Voor de gemixte teams ligt dit aantal op 1.050 punten.

In de onderstaande speelschema’s staan alle data en wedstrijden van de mannen en vrouwen uit het enkelspel overzichtelijk op een rij. De precieze invulling van wie op welke dag speelt wordt tijdens het toernooi een dag van tevoren bekendgemaakt. Hierdoor is het nog even spannend wie er straks tegen elkaar in actie komen.

Data en wedstrijden van het enkelspel mannen/vrouwen

DatumWeekdagWedstrijd
14 januari 2024Zondag1️⃣ Eerste ronde
15 januari 2024Maandag1️⃣ Eerste ronde
16 januari 2024Dinsdag1️⃣ Eerste ronde
17 januari 2024Woensdag2️⃣ Tweede ronde
18 januari 2024Donderdag2️⃣ Tweede ronde
19 januari 2024Vrijdag3️⃣ Derde ronde
20 januari 2024Zaterdag3️⃣ Derde ronde
21 januari 2024Zondag4️⃣ Vierde ronde
22 januari 2024Maandag4️⃣ Vierde ronde
23 januari 2024Dinsdag¼ Kwartfinales
24 januari 2024Woensdag¼ Kwartfinales
25 januari 2024Donderdag½ Halve finales vrouwen
26 januari 2024Vrijdag½ Halve finales mannen
27 januari 2024Zaterdag🏆 Finale vrouwen
28 januari 2024Zondag🏆 Finale mannen

Prijzengeld

Dat het prijzengeld tijdens een Grand Slam-toernooi ontzettend veel is, hoeven we je niet meer te vertellen. Ook tijdens de 112e editie van het Australische kampioenschap kunnen de tennissers een fors bedrag bij elkaar acen. Het prijzengeld voor het gehele evenement bedraagt namelijk maar liefst $76,5 miljoen. Hiermee is het bedrag verhoogd ten opzichte van 2023. Niet geheel onbelangrijk: het prijzengeld is bij tennis voor mannen en vrouwen gelijk.

Win je in het enkelspel? Dan mag je rekenen op een bedrag van $4,5 miljoen. De verliezend finalist krijgt de helft gestort. Voordat het toernooi überhaupt is begonnen, kunnen alle profs al rekenen op een som geld. Zo krijgt elke speler in de eerste ronde $75.000. In het dubbelspel liggen de prijzen overigens wel een stuk lager. Het winnende duo krijgt namelijk $750.000, terwijl een gemixt paar $185.000 ontvangt.

PositiePrijzengeldAantal spelers per ronde
1️⃣ Eerste ronde$75.00064
2️⃣ Tweede ronde$103.00032
3️⃣ Derde ronde $165.00016
4️⃣ Vierde ronde$281.2508
¼ Kwartfinalist$562.5004
½ Halve finalist$1.12 miljoen2
🥈 Verliezend finalist$2,25 miljoen1
🏆 Kampioen$4.5 miljoen1

Nederlandse deelnemers

Aan het toernooi doen profs van over de hele wereld mee. Op de officiële deelnemerslijst staat dan ook een aantal grote namen. Bij de mannen zijn onder andere Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev en Jannik Sinner van de partij. Ook op de lijst bij de vrouwen zijn er veel bekende tennissters te vinden. Zo komen Iga Swiatek, Aryna Sabalenka, Coco Gauff, Elena Rybakina, Jessica Pegula en Ons Jabeur in actie.

Ook uit Nederland hebben meerdere profs zich geplaatst voor het Australische tenniskampioenschap. Zo zien we bij de heren Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp. Beiden speelden eerder nog mee voor Nederland tijdens de Davis Cup Finals in november. Bij de vrouwen is Arantxa Rus als enige Nederlandse tennisster zeker van een plaats op het Grand Slam-toernooi.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.