Gegarandeerd nachtmerries: deze 5 angstaanjagende documentaires moet je zien

Halloween ligt alweer even achter ons, maar met de donkere dagen in het vooruitzicht hebben veel mensen toch zin om onder een dekentje op de bank te griezelen bij de beste horrorfilms of andere angstaanjagende programma’s. Daarom hebben we in dit artikel 5 griezelige documentaires op discovery+ voor je op een rijtje gezet die je niet mag missen.

5x Angstaanjagende documentaires die je moet zien

5. Ghost Adventures (2008-)

Ghost Adventures is misschien wel het populairste griezelprogramma op discovery+. Inmiddels telt de serie al 25 seizoenen en krijgt deze op IMDb een prima cijfer van een 7,3. Griezelen kun je zeker met de zes seizoenen die momenteel op de streamingdienst te vinden zijn. De crew onderzoekt in iedere aflevering een andere spookachtige plek, waar omstanders zeggen merkwaardige schimmen te zien, duistere stemmen te horen of onwaarschijnlijke dingen te voelen. Kunnen de onderzoekers echt paranormale entiteiten vinden? En kan de rust op deze bezeten plekken nog wederkeren?

4. The Curse of Robert the Doll (2022)

Robert the Doll is nóg enger dan Chucky, Annabelle en alle andere griezelige poppen die je voorbij hebt zien komen in de horrorfilms van de afgelopen jaren. Deze pop heeft echt bestaan en heeft duizenden slachtoffers op zijn geweten die, nadat ze met hem in aanraking kwamen, leden aan letsel, slachtoffer werden van ongevallen of zelfs stierven. Een pop om doodsbang van te worden dus. In de documentaire The Curse of Robert the Doll duikt medium Cindy Kaza in de mysterie achter Robert. Waarom vervloekt hij zijn slachtoffers? En welke kwaadaardige entiteit schuilt erachter?

3. Spooked Scotland (2022)

Ook in Schotland spookt het en daarom gaan Gail Porter en Chris Fleming op onderzoek uit. In acht afleveringen komen ze oog in oog te staan met een kasteel waarin feeën verblijven, een duistere oude gevangenis waarin het spookt en victoriaanse fabriek waarin nog zielen uit het verleden ronddolen. Eén ding is zeker: als je snel bang bent, moet je deze griezelige serie zeker overslaan.

2. The Curse of Lizzie Borden (2021)

Ghostober Discovery Plus
Film: The Curse of Lizzie Borden (2022) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

In 1892 kwamen Andrew en Aby Borden om het leven—ze werden bruut doodgeslagen met een bijl in hun eigen woning. De verdachte was hun bloedeigen dochter, Lizzie Borden, al werd zij later vrijgesproken. In de loop der jaren zijn er talloze verhalen over Lizzie naar buiten gebracht. Heeft ze het echt gedaan? En waarom dan? Gedacht wordt dat ze bezeten was door een geest. Vier paranormale onderzoekers vertrekken naar haar ouderlijk huis en roepen tijdens een seance de geest van Lizzie op. Kunnen ze ontdekken wat er echt gebeurd is en de rust in het huis laten terugkeren? Een angstaanjagende onderneming!

1. The Exorcism of Roland Doe (2021)

De laatste angstaanjagende documentaire die je zeker niet mag missen is The Exorcism of Roland Doe. De uitdrijving van Roland Doe was de grote inspiratiebron achter een van de bekendste horrorfilms ooit: The Exorcism. Het échte verhaal was zo mogelijk nog angstaanjagender. Roland Doe was een 13-jarige jongen die eind jaren 40 bezeten zou zijn door de duivel. Allerlei huiveringwekkende details uit de film gebeurden écht met hem: het zweven boven het bed, de bloederige markeringen op zijn lichaam. Getuigen komen in deze documentaire aan het woord om te spreken over deze gruwelijke gebeurtenissen en onthullen nog meer bizarre details.

Meer informatie over deze streamingdienst

Op Streamwijzer kun je altijd terecht voor het laatste nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Wil je ook andere liefhebbers van discovery+ ontmoeten om kijktips met elkaar uit te wisselen en inspiratie op te doen? Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: discovery+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.