Amstel Gold Race 2024: route, teams, favorieten en meer

Wielerliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want vandaag—op zondag 14 april 2024—gaat de Amstel Gold Race 2024 van start. Deze eendaagse wielerwedstrijd is voor de fans een waar genot om naar te kijken, want met deze koers zijn we definitief bij de heuvelklassiekers beland. De race wordt onder andere via de website van de NOS en NPO 1 op tv en NLZIET uitgezonden, maar ook op discovery+ en Eurosport. Zowel de mannen als de vrouwen zijn op beide kanalen te zien.

Route van de Amstel Gold Race 2024

De Amstel Gold Race wordt verreden in Zuid-Limburg. Net als vorig jaar ligt de start in Maastricht. Na een zwaar parcours finishen de renners in Vilt. De pedaleurs rijden vanuit de hoofdstad richting het noorden. Daar fietsen ze via Maasberg naar Simpelveld en vervolgen ze de route naar de Gulperberg. Eenmaal daar aangekomen trappen de pedaleurs door naar Epen en de gemeente Vaals. In dit gedeelte van het parcours trotseren de renners het Drielandenpunt.

De profs komen zoals gewoonlijk veel Zuid-Limburgse hellingen tegen die soms meerdere keren beklommen moeten worden. In totaal telt de route dit jaar 33 beklimmingen. De belangrijkste hellingen in het parcours zijn de Gulperberg, Keutenberg en de Cauberg. Laatstgenoemde moet dit jaar twee keer worden getrotseerd.

Winnaar tijdens de vorige editie van de wielerwedstrijd ‘Amstel Gold Race’

Hoewel de Amstel Gold Race in 2022 nog uitmondde in een nek-aan-nek-race tussen Michał Kwiatkowski en Benoît Cosnefroy, werd de koers in 2023 gewonnen door Tadej Pogačar. De Sloveen reed na een weergaloze solo van 30 kilometer alleen over de finish. Met deze overwinning heeft de prof voor de eerste keer in zijn carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De top 5 werd vervolgens afgemaakt door Ben Healy, Thomas Pidcock, Andreas Lorentz Kron en Alexey Lutsenko.

Terug in de tijd: de geschiedenis van de AGR

In 1966 werd de eerste Amstel Gold Race verreden. Doordat het Koninginnedag was, fietsten de renners in het beginjaar 50 kilometer meer dan gepland. Breda was toen nog de startplaats van de wielerwedstrijd, wat relatief ver weg is van de kenmerkende Limburgse heuvels die deze koers zo typerend maken. De beginplek van de race is sinds 1966 een aantal keer verplaatst naar onder andere Helmond en Heerlen. Sinds 1998 vindt het vertrek plaats in Maastricht.

De winnaar van de eerste editie was de Fransman Jean Stablinski en daarmee zeker niet de minste. Zo had hij de eindwinst in de Vuelta a España en verschillende klassiekers op zijn naam staan, en was hij tevens ex-wereldkampioen. Het winnen van de Amstel Gold Race was echter zijn laatste grote hoogtepunt uit zijn wielercarrière.

De wielerklassieker maakt sinds 1989 deel uit van de wereldbeker wielrennen en behoort vanaf 2011 tot de UCI World Tour. In de loop der jaren zijn er al veel beroemde winnaars geweest. In het schema hieronder vind je de renners van de laatste tien jaar die er met de winst vandoor gingen. De grote vraag die nu nog rest is: wie wint de race in 2024?

JaarWinnaar
2024…?
2023🇸🇮 Tadej Pogačar
2022🇵🇱 Michał Kwiatkowski  
2021🇧🇪 Wout van Aert
2020— Niet verreden wegens corona —
2019🇳🇱 Mathieu van der Poel
2018🇩🇰 Michael Valgren
2017🇧🇪 Philippe Gilbert
2016🇮🇹 Enrico Gasparotto
2015🇵🇱 Michał Kwiatkowski
2014🇧🇪 Philippe Gilbert

Deelnemende teams en favorieten: wie doen er dit jaar mee?

In totaal heeft Nederland 18 zeges behaald bij dit toernooi. Daarmee zijn we het land met de meeste overwinningen, gevolgd door België (13) en Italië (7). De laatste keer dat een Nederlander de race won, was in 2019 toen Mathieu van der Poel de winst over de finish wist te slepen na een zinderende eindsprint. De Nederlandse renner is overigens een van de absolute favorieten van dit jaar. Wie weet kan hij zijn overwinning uit 2019 evenaren.

Van der Poel kan echter op stevige concurrentie rekenen. Zo was Ben Healy vorig jaar al heel dichtbij de eerste podiumplek. Ook Tom Pidcock kan het zijn concurrenten weleens lastig maken. Dit jaar strijden in totaal 25 wielerteams voor de winst. Het blijft op het moment van schrijven spannend welke renners op de startlijst staan. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.