Amazon Prime Video verwijdert binnenkort Harry Potter, Supernatural, Pretty Little Liars en heel veel meer

Bijltjesdag is misschien net niet het geval, maar bijltjesmaand lijkt een goede omschrijving van de situatie waarin Amazon Prime Video-abonnees zich momenteel bevinden. Er verdwijnen namelijk heel veel geliefde films en series uit het aanbod deze weken, waaronder alle Harry Potter-films, maar ook alle seizoenen van Supernatural, Pretty Little Liars, ER en nog heel veel meer. Dit komt door de aanstaande lancering van WarnerMedia’s nieuwe streamingdienst HBO Max in Nederland.

Amazon Prime Video verwijdert deze maand veel topfilms en -series

Mocht je nog een flinke kijklijst in de wacht hebben staan bij Amazon Prime Video, dan is het verstandig om even het verdwijnsein door te nemen. Nadat we vorige maand al afscheid moesten nemen van toptitels als Glass (2019), Gemini Man (2019), Superstore (5 seizoenen) en The Big Bang Theory (12 seizoenen), is deze maand namelijk het eind in zicht voor een nog grotere waslijst aan kijkmateriaal.

Begin deze maand werden al onder andere Lost (seizoen 1-6), The Hunt (2020) en Suicide Squad (2016) verwijderd. Er staan echter nog heel wat andere titels op de lijst van genomineerden om binnen de komende 30 dagen te verdwijnen, waaronder:

 • ALF (seizoen 1-4)
 • Batman Begins (2005)
 • ER (seizoen 1-15)
 • Gossip Girl (seizoen 1-2)
 • Green Mile (1999)
 • Harry Potter (8 films)
 • Pretty Little Liars (seizoen 1-7)
 • Supernatural (seizoen 1-15)
 • The Fresh Prince of Bel-Air (seizoen 1-6)
 • The Mentalist (seizoen 1-7)
 • The Middle (seizoen 1-9)
 • The Originals (seizoen 1-5)
 • … en meer. Zie hiervoor het verdwijnsein van Amazon Prime Video in januari 2022.

Komst van HBO Max zorgt voor minder beschikbaarheid van uitzendrechten

De reden voor het verwijderen van deze titels is overduidelijk: de komst van WarnerMedia’s nieuwe streamingdienst HBO Max. Binnenkort wordt deze concurrent in het streaminglandschap namelijk gelanceerd in Nederland. Dat betekent dat heel veel films en series van de productiestudio’s die onder WarnerMedia vallen exclusief zullen worden aangeboden op de videodienst.

Eerder werden de uitzendrechten van deze titels voor bepaalde perioden verkocht aan video on demand-platforms als Prime Video, maar nu wil HBO Max abonnees aantrekken door ze exclusief aan te bieden op de eigen streamingdienst. Het bovenstaande lijstje van titels is allemaal gemaakt door Warner Bros. Pictures & Television, onderdeel van WarnerMedia. De verwachting is dat deze nieuwe streamingdienst eind februari naar Nederland zal komen.

Sommige films en series werden kort geleden toegevoegd

Op sociale media zijn al berichten terug te vinden van teleurgestelde kijkers die balen van het verwijderen dan deze titels van Amazon’s streamingdienst Prime Video. Doorgaans zijn films en series namelijk langer op de videodienst te bekijken, maar Harry Potter (sindsdien elke week terug te vinden in de Top 10 van meest bekeken titels), Pretty Little Liars, ER en andere kijkcijferkanonnen werden slechts een paar maanden geleden aan het aanbod toegevoegd.

Helaas is er niets aan te doen. Als uitzendrechten niet worden verlengd door WarnerMedia, dan kan Amazon hier op geen andere wijze aan komen. Je zult dus moeten wachten tot HBO Max naar Nederland komt om opnieuw naar deze films en series te kunnen kijken. Maar gelukkig duurt het wachten dus waarschijnlijk niet lang meer…