Verhoogt Amazon Prime Video de abonnementsprijs naar €7,99? (UPDATE)

Als één schaap over de dam is, volgen er meer. Dat had Amazon Prime Video kunnen denken, want een (achteraf incorrecte) Facebookadvertentie die in handen is van de redactie van Streamwijzer wees op een prijsverhoging van de huidige €2,99 naar €7,99. Na Viaplay en Disney+ was dit mogelijk de derde streamingdienst die zijn prijzen zou verhogen in 2023.

🚨 Update: Dit artikel werd enkele uren na publicatie bijgewerkt wegens een aanvulling op het originele statement van Amazon. Een aantal maanden later, op donderdag 2 november 2023, werd de prijs wél verhoogd. Meer hierover lees je in het artikel ➝ Amazon Prime Video verhoogt prijs per direct met 67% én introduceert jaarabonnement.

Incorrecte advertentie van Amazon Prime Video kondigt prijsverhoging van 167% aan

Onze streaminganalist kreeg donderdagmiddag een Facebookadvertentie van Prime Video in handen die aan lijkt te geven dat de streamingdienst binnenkort met een aanzienlijke prijsverhoging komt. “Registreer nu en kijk Prime Video voor slechts €7,99. 30 dagen gratis proberen, altijd opzegbaar.” Zo luidt de tekst in het bijschrijft van de advertentie.

Momenteel betalen abonnees voor een maandabonnement op Amazon Prime Video slechts een bedrag van €2,99, waardoor dit een van de goedkoopste streamingdiensten is die er is. Het leek er dus op dat de videodienst dit kostbare voordeel binnenkort opzij gaat schuiven, want volgens de advertentie gaat de maandelijkse prijs stijgen naar een bedrag van €7,99. Dit zou een prijsverhoging van maar liefst 167% opleveren, al zou de gratis proefperiode van 30 dagen wél blijven bestaan. Een eventuele ingangsdatum werd nog niet genoemd, net als een antwoord op de vraag of dit enkel voor nieuwe abonnees zou gelden of ook voor bestaande klanten.

We hebben de streamingdienst direct gevraagd of het om een foutje ging of dat er inderdaad een prijsverhoging op de loer ligt. Al snel kregen we antwoord van de Country Manager van Amazon in Nederland. Zijn onderstaande statement leek aanvankelijk te betekenen dat er geen fout is gemaakt, maar enkel dat een mogelijke prijsverhoging nog niet op korte termijn doorgevoerd zou worden. Al is de definitie van een ‘korte’ termijn natuurlijk subjectief. Dit kan bijvoorbeeld gaan over dagen, weken of maanden. Wel geeft ons contactpersoon aan klanten tijdig te informeren als er ‘in de toekomst’ prijswijzigingen plaats zullen vinden.

🗣️ “Op dit moment hebben wij geen plannen om de prijs van ons Prime programma op korte termijn te verhogen. Klanten betalen €2.99 per maand voor het onbeperkt streamen van duizenden films en series op Prime Video en voor gratis snelle bezorging van miljoenen producten op Amazon.nl, naast gratis games en content op Prime Gaming en onbeperkte foto opslag op Prime Photos. Mochten er eventuele prijswijzigingen plaatsvinden in de toekomst, dan informeren wij onze klanten tijdig.”
– Country Manager van Amazon in Nederland

Kort na publicatie van dit artikel deelde de PR Manager van het grote internetbedrijf een aanvullend statement met onze redactie. Het management bleek niet op de hoogte te zijn geweest van de advertentie. Het gaat hier om een menselijke fout. Nog steeds is het niet mogelijk om uit te sluiten dat er ooit een prijsverhoging aan zit te komen, maar wanneer dit eventueel zou kunnen gebeuren en om wat voor stijging het zou kunnen gaan is nog niet bekend. Feit blijft echter dat Amazon heeft gemeld dat het niet ‘op korte termijn’ zal zijn en dat klanten tijdig geïnformeerd zullen worden.

🗣️ “We gaan voor nu uit van een menselijke fout, die helaas voor wat onnodige onrust heeft gezorgd bij een aantal van onze klanten. We zijn bezig de fout te herstellen, zodat iedereen weer kan zien dat je voor 2,99 per maand onder andere kan genieten van duizenden video’s en series en gratis en snelle bezorging op miljoenen producten.”
– PR Manager van Amazon in Nederland

Ook Disney+ en Viaplay voeren prijsverhogingen door

Dat Amazon Prime Video nu met deze advertentie kwam en eventueel de prijzen omhoog zou kunnen gooien, leek geen toeval. Het is namelijk al de derde streamingdienst die deze week met nieuws over prijsstijgingen in aanraking komt. Viaplay kondigde op dinsdag 24 januari via Streamwijzer aan dat zij, ondanks eerdere ontkenningen, een prijsverhoging van 14 tot 22% door gingen voeren. De dag daarna werd de prijs van een maandabonnement al direct verhoogd; op 2 maart gaat ook een jaarabonnement meer kosten.

Daarop volgde op woensdag 25 januari Disney+. De videodienst van The Walt Disney Company voerde in Nederland per direct een prijsverhoging van 11% door voor nieuwe abonnees, die maandelijks €9,99 in plaats van €8,99 en jaarlijks €99,90 in plaats van €89,90 gaan betalen. Het is de eerste prijsverhoging van de videodienst in twee jaar tijd. De grote vraag luidt nu: als al drie streamingdiensten op dit moment deze keuze maken, gaan er dan nog meer volgen?

Gaan alle streamingdiensten nu hun prijzen verhogen?

Disney+ én Viaplay hebben nog geen aanvullende statements uitgebracht inzake de redenen achter hun (eventuele) prijsverhogingen. We hebben zelf natuurlijk wel een vermoeden waarom de streamingdiensten nu met dit nieuws komen. Naast de inflatie en toenemende concurrentie in het streaminglandschap is het ook zo dat een streamingdienst zich op dit moment met slecht nieuws kan verschuilen tussen andere vervelende nieuwsberichten. Prijsstijgingen worden nooit met enthousiasme ontvangen door abonnees, maar nu vallen aankondigingen minder op dan wanneer de ‘nieuwe’ prijzen van concurrenten al lang en breed geaccepteerd zijn door abonnees.

Zullen er de komende dagen nog meer nieuwtjes over prijsstijgingen naar buiten worden gebracht? Uiteraard is dat nu nog niet met zekerheid te zeggen, maar voor veel streamingdiensten zou dit dus wellicht het ideale moment kunnen zijn. De tijd zal leren of er nog meer video on demand-platforms volgen. Via de website en social media-kanalen van Streamwijzer zullen we je hier natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte brengen.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.