Almere City FC: alle informatie op rij over de club | Eredivisie seizoen 2023/24

Voor Almere City FC werd zondag 11 juni 2023 een enorme voetbaldroom werkelijkheid: promoveren naar de grote jongens uit de Eredivisie. Het elftal was tijdens de eerste finale al heel dichtbij door met 2-0 te winnen van FC Emmen, maar moest het in de tweede finale definitief waarmaken. Ook in de return tijdens de play-offs van de Keuken Kampioen Divisie bleek de ploeg van trainer Alex Pastoor te sterk met 1-2. Het team schrijft nu al geschiedenis door als eerste club ooit uit Flevoland door te stromen naar de Eredivisie. Reden genoeg om meer over dit voetbalsprookje te weten te komen en alle informatie over de toekomstig Eredivisieclub op een rij te zetten. Alle wedstrijden van Almere City FC kijk je live op tv en online via ESPN.

Hoe heeft Almere City FC promotie naar de Eredivisie bereikt?

Laten we bij het begin beginnen. Almere City FC kwam afgelopen seizoen uit in de Keuken Kampioen Divisie. In deze klasse stromen de eerste twee teams direct door naar de Eredivisie. Al ver voor de laatste speelronde werd duidelijk dat Heracles Almelo en PEC Zwolle weer terugkeren op het hoogste voetbalniveau van Nederland. Beide clubs eindigden het seizoen met 85 punten, waarbij Heracles de eerste positie pakt vanwege een beter doelsaldo.

De ploeg uit Almere draaide dit seizoen prima en streed lang mee voor de bovenste twee plekken. Het team van Alex Pastoor eindigde dan ook op de derde positie (70 p.), met twee punten voorsprong op Willem II. Hoewel Almere City FC dus geen direct ticket voor de Eredivisie heeft binnengesleept, kwamen ze wel in aanmerking voor de play-offs van de Keuken Kampioen Divisie. Aan deze nacompetitie mogen zes clubs meedoen. Zo plaatsen de vier teams die tijdens het seizoen een periodetitel hebben gewonnen zich en de twee ploegen die het hoogste in het eindklassement zijn geëindigd zonder periodetitel.

Keuken Kampioen Divisie play-offs

Naast Almere City FC dat in de derde periode bovenaan de ranglijst stond, plaatsten ook Willem II, MVV Maastricht, NAC Breda, VVV-Venlo en FC Eindhoven zich voor de play-offs. Deze werkte als volgt: de zes teams uit de Keuken Kampioen Divisie speelden allemaal één wedstrijd uit en één wedstrijd thuis. Almere City FC mocht het spits afbijten tegen FC Eindhoven. De uitwedstrijd eindigde in 1-0. Ook de thuiswedstrijd werd door het team uit Flevoland gewonnen met de doelpuntrijke uitslag van 3-1. VVV-Venlo nam het op tegen Willem II en NAC Breda kwam in actie tegen MVV Maastricht.

Na deze eerste ronde stroomde de nummer 16 uit de Eredivisie, FC Emmen, in tijdens de halve finales. De potentiële degradant moest het tegen het elftal uit Breda opnemen. Voor Almere City FC waren de twee wedstrijden tegen VVV-Venlo allesbehalve makkelijk. Zo werd de uitwedstrijd 1-1 en ook de thuiswedstrijd bleef na de verlenging gelijk (1-1). Het was Almere die er echter met de winst vandoor ging door 2-0 te winnen met penalty’s. Na deze uitputtingsslag wachtte FC Emmen ze op tijdens de grote finale. Ook hier werd tot tweemaal toe gewonnen, waardoor de grote voetbaldroom werkelijkheid werd: promotie naar de Eredivisie.

Geschiedenis van Almere City FC

Almere City FC is pas opgericht in 2001. Sinds 2005 komen ze uit in het betaald voetbal, waarmee ze de jongste club in Nederland zijn op dat niveau. Ze speelden tot en met seizoen 2009/10 onder de naam FC Omniworld. Dit kwam doordat de ploeg onderdeel was van de omnisportvereniging Omniworld. Het seizoen daarop viel bijna het doek voor het team van Almere, doordat zij als laatste eindigde in de Eerste Divisie. FC Oss wist namelijk de Topklasse Zondag te winnen en gaven aan te willen promoveren. Hierdoor werd de ploeg uit Flevoland bijna uit de Keuken Kampioen Divisie gezet, zij het niet dat RBC Roosendaal failliet werd verklaard. Daardoor gunde de KNVB de weggevallen plaats aan Almere City FC.

Het team heeft als bijnaam De Zwarte Schapen of Ally. Alle thuiswedstrijden worden in het Yanmar Stadion gespeeld. Hier kunnen tot op heden 4.501 toeschouwers plaatsnemen. De verwachting is dat het publiek alleen maar zal toenemen bij de Eredivisie wedstrijden volgend seizoen. Eerder was Almere City FC al dichtbij promotie. Zo versloeg het in de play-offs tijdens seizoen 2017/18 in de eerste ronde MVV Maastricht. Ook in de halve finale was de ploeg sterker dan Roda JC. Helaas werd er in de finale verloren van de Graafschap, waardoor het sprookje nog even op zich liet wachten.

Voorbereidingen van de club uit Flevoland voor het Eredivisieseizoen 2023-2024

Nu de voetbaldroom werkelijkheid is geworden, treft Almere City FC volop voorbereidingen voor het nieuwe seizoen om een volwaardige Eredivisieclub te worden. Hier hoort onder andere het uitbreiden van het stadion bij, maar daarvoor moet de club wel de hulp inschakelen van onder andere de gemeente. De infrastructuur rondom het complex moet namelijk veranderen. Fans hoeven dan ook niet te verwachten dat de uitbreiding deze zomer al rond is.

Wel moet het stadion aan enkele Eredivisie-eisen voldoen. Zo ontbreekt het nog aan een mixed zone, technologie voor de VAR en een persconferentiezaal. Ook de vraag naar sponsoring is toegenomen. Eerder werd er nog per periode voor een andere hoofdsponsor gezorgd, maar de vraag is nu of de club uit Almere het aankomend seizoen ook zo gaat aanpakken. Tevens wordt de merchandising uitgebreid en waren alle 3.000 seizoenskaarten twee dagen na de promotie al uitverkocht.

Spanning tijdens de twee finales Almere City FC vs. FC Emmen

Laten we even terugkijken op die spannende finales in de KKD play-offs. De ploeg van Alex Pastoor was tijdens de eerste finale heer en meester op het veld. FC Emmen kwam er dan ook nauwelijks aan te pas en kreeg een flinke dreun te verduren. Het team dat nog maar net dit seizoen terug is in de Eredivisie, had het tijdens de halve finale niet lastig met NAC Breda, maar had aan het elftal uit Almere een hele kluif. De nummer 16 werd al snel onder druk gezet. Zo hield na slechts twee minuten voetballen verdediger Lorenzo Burnet een kopbal van Théo Barbet tegen en werd ook het schot van Pascu van de doellijn gehaald.

Toch werd FC Emmen nog wel gevaarlijk. Het was een kwestie van geduld welk team de openingstreffer zou scoren. Uiteindelijk was het Almere City FC die door de penalty van middenvelder Lance Duijvestijn op voorsprong kwam. De ploeg van Dick Lukkien zette al snel een tegenoffensief in, maar door goede reddingen van Bakker werd de gelijkmaker voorkomen. De middenvelder uit Flevoland maakte het voetbalfeest compleet door zijn tweede goal van de avond te maken. Einduitslag 2-0 en een flinke tik voor FC Emmen.

Ook in de tweede finale, waarbij de Drentenaren het thuisvoordeel hadden, kwamen ze er niet aan te pas. Het was wederom Almere City FC dat het scorebord opende door het doelpunt van aanvaller Rajiv van La Parra in de 50e minuut. Slechts drie minuten later was het weer raak, ditmaal door middenvelder Jorrit Smeets. Toch kwam Emmen direct terug in de wedstrijd door de goal van Jari Vlak. Het team had nog minimaal drie doelpunten nodig om verlenging af te dwingen. Met nog meer dan 30 minuten speeltijd werd het dan ook nog billenknijpen voor de fans van Almere. Het voetbalspel kan namelijk zomaar de andere kant oprollen. Emmen bleef er dan ook voor gaan, maar na 8 minuten blessuretijd was het Eredivisie-avontuur dan toch echt afgelopen. Eindstand 1-2. Het team uit Almere schrijft door deze overwinning geschiedenis door als eerste club uit Flevoland ooit uit te komen in de Eredivisie, of zoals zij zelf stellen ‘Almeredivisie‘.

Groot feest in Almere na promotie Almere City FC

Na het laatste fluitsignaal was het feest compleet voor Almere City FC, dat direct maandagavond in het centrum van de stad voor het oog van 5.000 toeschouwers werd gehuldigd. Iedere keer dat het team meedeed aan de play-offs om promotie, stond de huldiging met rood omcirkeld op het programma. Het grote feest bleef echter steeds uit, maar dit jaar ging het dan eindelijk door. Onder luid gejuich werden de spelers onthaald en barstte het spektakel los.

Selectie van spelers bij Almere City FC

Maar wie zijn deze spelers eigenlijk die dit voetbalsprookje dit seizoen compleet hebben gemaakt? De trainer van de ploeg is Alex Pastoor. Hij werd dit seizoen 2022/23 ondersteund door assistent-trainers Hedwiges Maduro en Jeffrey Talan en keeperstrainer Serge van den Ban. Pastoor was eerder hoofdtrainer van onder andere N.E.C., Slavia Praag, Sparta Rotterdam, het Oostenrijkse SC Rheindorf Altach en tijdelijk als vervanger van Van Basten bij AZ. Sinds de winterstop van 2021 werd hij coach van Almere City FC. Door de promotie van de club naar de Eredivisie, werd hij de zevende trainer die tot drie keer toe met een Nederlandse club wist te promoveren naar het hoogste voetbalniveau.

De ballen werden afgelopen seizoen uit het doel gehouden door keepers Agil Etemadi, Nordin Bakker en Stijn Keller. Recht voor hen stond de verdediging klaar, gevormd door Damian van Bruggen, Hamdi Akujobi, Jaden Pinas, Joey Jacobs, Jordy Rullens, Manel Royo, Niciano Grootfaam, Théo Barbet en Thomas Poll. Het middenveld bestond uit Álvaro Peña, Danny Post, Jochem Ritmeester van de Kamp, Jorrit Smeets, José Pascual Alba Seva, Lance Duijvestijn, Marcelencio Esajas, Milan Corryn en Stije Resink. Aan aanvallers geen gebrek, waaronder Anthony Limbombe, Faïz Mattoir, Ilias Alhaft, Jeffry Puriël, Jeredy Hilterman, Kornelius Hansen, Layee Kromah, Maarten Pouwels, Rajiv van La Parra en Tijmen Wildeboer.

Of er nieuwe spelers ter versterking aan de selectie worden toegevoegd voor komend Eredivisieseizoen, is op het moment van schrijven nog niet bekend. Ook zijn er nog geen aankondigingen over mogelijke transfers. Natuurlijk houden we je via onze website op de hoogte rondom al het nieuws over Almere City FC.

Andere promoties en degradanten in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie dit jaar

Almere City FC speelt naast directe promotiekandidaten Heracles Almelo en PEC Zwolle volgend jaar in de Eredivisie. Tot en met seizoen 2022/23 is er echter geen promotie-/degradatieregeling tussen de Eerste en Tweede Divisie, waardoor de Keuken Kampioen Divisie de enige betaalde voetbalcompetitie binnen Europa is waarbij clubs niet kunnen degraderen.

Promoties gaan ook gepaard met degradaties. Zo moeten Cambuur, FC Groningen en FC Emmen dus hun plekken inruilen. Voor Cambuur was het een korte terugkeer, want de ploeg van Sjors Ultee maakte in seizoen 2020/21 pas zijn rentree op het hoogste niveau. Degradatie betekent voor de club uit Groningen een absoluut dieptepunt, want de ploeg speelt al sinds 2001 mee in de Eredivisie. Ook FC Emmen, dat zijn eerste seizoen weer in de Eredivisie speelde, moet het doen met een plekje lager. Na zeven seizoenen neemt trainer Dick Lukkien afscheid van zijn ploeg uit Drenthe. Hij zal aankomend seizoen 2023/24 FC Groningen gaan helpen bij een comeback naar de Eredivisie.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.