Ajax Vrouwen treffen Chelsea in kwartfinale Champions League

Yes! Het is de Ajax Vrouwen gelukt om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. Op dinsdag 30 januari 2024 werd AS Roma in eigen huis met 2-1 verslagen. De ploeg van Suzanne Bakker moest van de Italiaanse club winnen om door te gaan naar de laatste acht. Uiteindelijk had een gelijkspel ook genoeg geweest, aangezien de wedstrijd PSG tegen Bayern München eindigde in 2-2. De vrouwen van Ajax kunnen zich dus opmaken voor de volgende ronde. Maar welke club treffen zij in de kwartfinale?

Ajax in poule des doods bij groepsfase

Twee dagen na de laatste voorronde stond de loting voor de groepsfase op het programma. Sinds 2021/2022 doen er zestien teams mee aan deze ronde, die wordt gevolgd door een knock-outfase. Vier teams waren voor de kwalificaties al verzekerd van een plek binnen de Women’s Champions League. FC Barcelona, Olympique Lyonnais, FC Bayern München en Chelsea kwamen daardoor in de eerste pot terecht. Ajax werd op basis van het club coëfficiënt aan het begin van het seizoen ingedeeld in pot vier.

Tijdens de indeling werd er uit iedere pot een team geloot. De Ajax Vrouwen kwamen samen met Paris Saint-Germain, FC Bayern München en AS Roma in poule C terecht. Deze groep heeft op zijn zachts gezegd geen makkelijke tegenstanders, waardoor het ook wel de poule des doods werd genoemd. Alleen de twee beste teams gingen namelijk door naar de kwartfinales.

Ajax Vrouwen bereikten tóch de kwartfinales van de Champions League

Voorafgaand aan de groepsfase hadden voetballiefhebbers dan ook weinig vertrouwen in het behalen van de kwartfinales. Ajax bewees in de eerste wedstrijd echter direct het tegendeel. Voetbalgigant PSG werd namelijk in de Johan Cruijff Arena met 2-0 verslagen. De eerste drie punten waren een feit. Helaas ging de uitwedstrijd tegen AS Roma verloren (3-0), maar de ploeg van Suzanne Bakker wist een punt mee te nemen op bezoek bij Bayern München (1-1).

De return in Amsterdam werd wel gewonnen (1-0). Met nog twee wedstrijden te gaan kwamen de kwartfinales langzaam in zicht. De uitwedstrijd tegen PSG ging verloren, waardoor alles neerkwam op het laatste duel tegen AS Roma. Er moest gewonnen worden van de Italiaanse club. Een gelijkspel was ook genoeg, mits de match tussen PSG en Bayern München eindigde in een gelijkspel.

Na een half uur spelen kwam AS Roma op voorsprong, maar door het doelpunt van Tiny Hoekstra werd het nog voor de rust 1-1. Uiteindelijk maakte Sherida Spitse via het hoofd van een AS Roma-speelster de verlossende goal (2-1). Na het fluitsignaal kon het feest officieel losbarsten. De wedstrijd PSG tegen Bayern München eindigde uiteindelijk in 2-2.

Tegenstanders in de kwartfinale is Chelsea

De Ajax Vrouwen schrijven door het bereiken van de kwartfinales geschiedenis. Nooit eerder behaalde een Nederlandse club de laatste acht in de huidige opzet. Alleen SV Saestum bereikte eerder de knock-outfase van het toernooi. De club uit Zeist haalde in 2006 de kwartfinales van de UEFA Women’s Cup.

Doordat de ploeg van Suzanna Bakker op de tweede plaats is geëindigd, nemen zij het op tegen de groepswinnaar uit een van de andere poules. Hierdoor waren er drie mogelijke tegenstanders voor de Amsterdammers. De vrouwen konden FC Barcelona, Olympique Lyonnais en Chelsea treffen. PSG zat in dezelfde poule als Ajax, waardoor zij niet nogmaals de Franse club kunnen loten.

Op dinsdag 6 februari om 13:00 uur hoorde Ajax op het UEFA-kantoor in Nyon tegen welke club zij de kwartfinale spelen: Chelsea. De eerste kwartfinales staan op 19 en 20 maart op de planning. De returns worden op 27 en 28 maart gespeeld. Op 21, 22 en 27, 28 april zijn vervolgens de halve finales. Na een spannende reeks wedstrijden staat op 25 mei de finale op het programma. FC Barcelona won de competitie vorig jaar door met 3-2 van VfL Wolfsburg te winnen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.