Dit is het grote probleem van ‘After Ever Happy’ (en de andere ‘After’-films)

Iedereen die weleens een film uit de After-reeks gezien heeft, kent het bekende riedeltje: Tessa en Hardin zijn weer helemaal gelukkig samen, maar dan doet hij iets wat zij niet leuk vindt. Er volgt een ruzie, zij biedt hem nog één laatste kans aan die hij—inmiddels steevast vergezeld door een inwisselbaar meisje op een nooit echt gezellig ogend feestje—niet aanneemt.

Gelukkig weet je het al: uiteindelijk komt hij toch wel weer met hangende pootjes terug. Hierdoor zegt iedere ruzie helemaal niets. Zoals het meisje aan Hardins zijde inwisselbaar is, is iedere verhitte conversatie dit ook, net als de rest van de verhaallijn en de personages. En dat is het grote probleem van de After-films, zoals je leest in de recensie van onze redacteur Jessica. After Ever Happy is vanaf 25 december te zien op Amazon Prime Video.

Recensie: in ‘After Ever Happy’ is alles inwisselbaar

After Ever Happy is gebaseerd op het vierde deel van de boekenreeks van Anna Todd. Zoals je wel hebt kunnen zien aan de grote ‘W’ die aan het begin van de films standaard in beeld komt, hebben we deze films allemaal te danken aan het platform Wattpad. En aan One Direction, die de inspiratie zijn geweest voor Hardin en zijn vrienden.

After begon namelijk als fanfictie over Harry Styles, en misschien is dat wel waar de schoen wringt. Nu zeg ik trouwens niet dat er geen goede verhalen op Wattpad te vinden zijn of dat fanfictie altijd slecht is. Integendeel. Maar dit is meer een gevalletje “laten we zo veel mogelijk Harry Styles in een verhaal proppen en dan is het wel goed”. Een substantiële verhaallijn ontbreekt, en dit is wel belangrijk als je vijf (!) films wilt vullen.

Oninteressante en onevenwichtige personages

Om een filmreeks te dragen, heb je bovendien interessante personages nodig. Als Captain Jack Sparrow een saai en nietszeggend typetje was geweest, was Pirates of the Carribean nooit zo populair geweest. Hetzelfde geldt voor Katniss Everdeen, Bridget Jones en James Bond. Voor After dacht Anna Todd een interessant personage gevonden te hebben: de ruigere versie van zanger (en inmiddels acteur) Harry Styles. Hij werd om Copyright-claims te voorkomen omgedoopt tot Hardin Scott, een toonbeeld van nietszeggendheid.

Hardin (gespeeld door een solide Hero Fiennes Tiffin) is het type badboy dat worstelt met een vervelend verleden. Is er even niks waar hij zich druk om hoeft te maken, dan wordt er wel weer iets nieuws verzonnen om hem het leven zuur te maken. Eigenlijk houdt dit min of meer in dat hij zich vier films lang ronduit onuitstaanbaar gedraagt, waardoor je je afvraagt waarom je überhaupt nog zou willen dat hij en Tessa samen eindigen.

Tessa Young (Josephine Langford) begint aanvankelijk als zijn tegenpool, hoewel daar in de latere films ook steeds minder van overblijft. Is ze eerst nog een onschuldig, lief en hardwerkend meisje, als het de films later uitkomt heeft ze ineens het zelfvertrouwen om tegen iedereen in te gaan. De personages zijn niet evenwichtig of consistent, maar doen eigenlijk alles om de flinterdunne verhaallijn voort te stuwen. Verder zijn ze nauwelijks interessant genoeg om te blijven boeien.

Inwisselbare acteurs én plot

Dan hebben we het nog niet eens over de bijpersonages gehad. Vooral de oudere personages, dus de moeders en vaders van Hardin en Tessa, worden aan de lopende band door andere acteurs gespeeld. Hoe moeten we meeleven met personages als we eerst moeten zien uit te vogelen wie ze eigenlijk moeten spelen?

Dit is volgens ons precies wat er mis is met de hele filmreeks: de verhaallijn, de personages, de ruzies en problemen en zelfs de acteurs… Alles is inwisselbaar. Voor de diehard fans is dit misschien geen probleem en ergens blijft het soms ook wel interessant om te zien hoe Hardin en Tessa om elkaar heen blijven draaien, of wat er nou weer gaat gebeuren om ze uit elkaar te houden. Toch blijven we ons afvragen of de filmserie met interessantere personages en een wat boeiendere verhaallijn niet een stuk leuker had kunnen zijn.

Meer informatie over de film

In het vierde deel van de After-serie worden Tessa en Hardin gedwongen om volwassen te worden. Ze zijn tegen alle verwachtingen in nog bij elkaar, maar het spant er nu om of hun liefdesverhaal zal eindigen als een sprookje, of dat hun gepassioneerde maar giftige relatie definitief tot een einde komt.

Een onthulling uit het verleden brengt de onvoorspelbare Hardin van slag en ook Tessa krijgt flink wat te verwerken. Ze is niet langer het lieve, eenvoudige meisje dat ze was toen ze Hardin leerde kennen. Hoe meer er naar boven komt uit Hardins tragische verleden, hoe harder hij iedereen van zich afstoot.

Tessa begrijpt de heftige gevoelens die hij probeert te verbergen achter zijn stoere façade en is de enige die hem kan kalmeren. Hij heeft haar nodig, maar heeft zij hem ook nodig? Tessa twijfelt of ze hem kan redden zonder zichzelf te verliezen. Ze wil vechten voor hun relatie, maar voor wie vecht ze eigenlijk?

TitelAfter Ever Happy
Jaar2022
SoortFilm
Duur1 uur en 35 minuten
TaalEngels
CategorieDrama, Romantiek
RegisseurCastille Landon
CastJosephine Langford, Hero Fiennes Tiffin, Chance Perdomo, Louise Lombard, Rob Estes, Arielle Kebbel, Carter Jenkins

Synopsis: Independent Films

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.