Afrika Cup 2024: locatie, poules, deelnemende landen

Voetballiefhebbers kunnen hun geluk niet op, want direct na de winterstop staat de Afrika Cup 2024 op de agenda. Van 13 januari tot en met 11 februari gaan 24 landen de strijd met elkaar om de felbegeerde titel.

Alles wat je moet weten over de Afrika Cup 2024

Tijd om meer te weten komen over de locatie, poules en deelnemende landen aan het toernooi. De vorige editie van de Afrika Cup werd uitgezonden via de kanalen van ESPN. In 2024 is dit helaas niet het geval. Ziggo Sport heeft namelijk de uitzendrechten voor de Afrika Cup in 2024 in handen. Hierdoor zijn alle wedstrijden tijdens de Afrika Cup live en terug te kijken via de kanalen van Ziggo Sport.

— Klik om te springen op deze pagina —
⚽️ Wat is de Afrika Cup
🔢 Datum verplaatst
🌍 Deelnemende landen
🎫 Poules

Wat is de Afrika Cup?

De Afrika Cup is het nationale voetbalkampioenschap voor landenteams uit Afrika. Het toernooi wordt georganiseerd door de CAF. Beter bekend als de Afrikaanse voetbalbond. Aan de eerste editie deden slechts drie landen mee. Dit aantal groeide gestaag naarmate de jaren voorbij streken. Tegenwoordig is het deelnemersveld uitgebreid naar 24 teams. Senegal is momenteel regerend kampioen. Dit land versloeg op 6 februari 2022 Egypte na een zinderende penaltyreeks in de finale. Deze runner-up is overigens met 7 titels op zak recordhouder van het toernooi.

Afrika Cup is verplaatst naar 2024

Sinds 2013 wordt het kampioenschap alleen in de oneven jaren gespeeld. Toch staat het kampioenschap van 13 januari 2024 tot en met 11 februari 2024 op de planning. De Afrikaanse voetbalbond heeft de originele datum van juni 2023 echter verplaatst met een simpele reden: weersomstandigheden. Het aankomende kampioenschap wordt namelijk in Ivoorkust gehouden. Tijdens de originele speeldata barst net het hoogtepunt van het regenseizoen los. Volgens voorzitter Patrice Motsepe zou dit geen goed beeld geven van het Afrikaanse voetbal. Hierom is de Afrika Cup met een halfjaar verplaatst.

Deelnemende landen tijdens deze editie

Om deel te nemen aan het kampioenschap hebben landen zich eerst moeten kwalificeren. Er zijn nog 23 van de in totaal 24 plekken te vergeven, want Ivoorkust is als gastland al automatisch verzekerd van deelname. De kwalificatiereeks startte met een voorronde op 23-24 maart en 27-29 maart 2022. De loting hiervoor vond op 21 januari 2022 plaats. Aan deze ronde konden in totaal 12 landen meedoen. Om de teams te bepalen, werd gekeken naar de FIFA-wereldranglijst anno november 2021.

Alle ploegen die aan elkaar werden gekoppeld, speelden een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. De winnaars kwalificeerden zich voor de groepsfase van het officiële kwalificatietoernooi. Een loting hiervoor vond plaats op 19 april 2022. De 48 deelnemende landen werden verdeeld in vier potten. Hierna volgde de indeling van de 12 groepen. Iedere poule bestond dus uit vier landen.

Alleen de nummers 1 en 2 werden beloond met een ticket voor de Afrika Cup. Hoewel Ivoorkust al verzekerd is van deelname, zijn ook zij ingedeeld in een poule. Hierdoor heeft alleen Zambia zich in deze groep gekwalificeerd. In het overzicht hieronder staan alle deelnemende landen.

🇨🇮 Ivoorkust 🇩🇿 Algerije
🇬🇶 Equatoriaal-Guinea🇦🇴 Angola
🇬🇼 Guinea-Bissau🇧🇫 Burkina Faso
🇳🇬 Nigeria🇲🇷 Mauritanië
🇨🇻 Kaapverdië🇲🇱 Mali
🇪🇬 Egypte🇳🇦 Namibië
🇬🇭 Ghana🇿🇦 Zuid-Afrika
🇲🇿 Mozambique🇹🇳 Tunesië
🇨🇲 Kameroen🇨🇩 DR Congo
🇬🇲 Gambia🇲🇦 Marokko
🇬🇳 Guinea🇹🇿 Tanzania
🇸🇳 Senegal🇿🇲 Zambia

Dit zijn de zes poules in de groepsfase

Aan het kampioenschap doen dus in totaal 24 landen mee. Het toernooi start traditiegetrouw met de groepsfase, waarbij alle teams zijn opgedeeld in zes poules. Iedere groep bestaat dus uit vier ploegen. Per poule gaan de twee beste landen door naar de knock-outfase.

Tevens maakt de nummer drie ook nog kans om een ronde verder te voetballen. De beste vier landen die op de derde plek zijn geëindigd stromen namelijk door naar de achtste finales. De groepswedstrijden worden afgewerkt van 13-24 januari 2024. Hieronder zijn alle poules te vinden.

Poule ALanden
1🇨🇮 Ivoorkust
2🇬🇶 Equatoriaal-Guinea
3🇬🇼 Guinea-Bissau
4🇳🇬 Nigeria
Poule BLanden
1🇨🇻 Kaapverdië
2🇪🇬 Egypte
3🇬🇭 Ghana
4🇲🇿 Mozambique
Poule CLanden
1🇨🇲 Kameroen
2🇬🇲 Gambia
3🇬🇳 Guinea
4🇸🇳 Senegal
Poule DLanden
1🇩🇿 Algerije
2🇦🇴 Angola
3🇧🇫 Burkina Faso
4🇲🇷 Mauritanië
Poule ELanden
1🇲🇱 Mali
2🇳🇦 Namibië
3🇿🇦 Zuid-Afrika
4🇹🇳 Tunesië
Poule FLanden
1🇨🇩 DR Congo
2🇲🇦 Marokko
3🇹🇿 Tanzania
4🇿🇲 Zambia

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.