Fan van ‘Wednesday’? Dan moet je deze films en series over de Addams Family ook zien

De hele wereld is in de ban van Wednesday Addams. De sarcastische tiener zorgde met haar eigen serie voor de beste openingsweek ooit in de geschiedenis van streaminggigant Netflix, en het kan dus niet anders dan dat een hele hoop mensen voor het eerst kennisgemaakt hebben met de Addams Family. Wil jij meer weten over Gomez, Morticia, Wednesday en Pugsley? In dit artikel laten we weten welke films en series over de Addams Family je ook echt niet mag missen.

Dit zijn alle films en series over de Addams Family

De fictionele Addams Family, gecreëerd door cartoonist Charles Addams, kwam voor het eerst tot leven in een serie die in 1964 van start ging en twee seizoenen telde. Dit beviel zo dat er nog vier series, zes films en een aantal specials volgden. Hieronder hebben we een compleet overzicht gemaakt van alle films en series die over de speciale familie gaan. Daarna laten we weten welke films en series over de Addams Family online te kijken zijn (en waar).

TitelTypeJaarIMDb
The Addams FamilySerie1964-19668.0
Wednesday Is MissingSerie-aflevering19727.6
The Addams Family Fun-HouseTV-special19736.8
The Addams FamilySerie19736.6
Halloween with the New Addams FamilyFilm19775.6
The Addams FamilyFilm19916.9
The Addams Family: The Animated SeriesSerie1992-19937.0
Addams Family ValuesFilm19936.8
Addams Family ReunionFilm19983.8
The New Addams FamilySerie1998-19996.4
The Addams FamilyFilm20195.8
The Addams Family 2 Film20215.4
WednesdaySerie20228.5

5x Films en series over de Addams Family die ‘Wednesday’-fans moeten zien

5. The Addams Family (film, 1991)

In 1991 keerde de Addams Family na een break van vijftien jaar terug met een van hun best bekende films. Regisseur Barry Sonnenfeld (onder meer bekend van Men in Black) verzamelde onder meer Anjelica Houston, Christopher Lloyd en Christina Ricci om de befaamde familie te spelen. Die laatste zal je misschien wel bekend voorkomen, want zij kruipt in de serie Wednesday in de huid van Marilyn Thornhill. Het verhaal van de film-adaptatie uit 1991? Een geruïneerde advocaat heeft het gemunt op het vermogen van de rijke, extravagante familie, maar zij vertrouwen ook hem niet.

4. The Addams Family Values (film, 1993)

Regisseur Barry Sonnenfeld en de volledige cast waren twee jaar later terug voor de sequel The Addams Family Values. Oom Fester krijgt hierin een oogje op Debbie, de nieuwe kinderjuf, maar zij heeft niet per se het beste met hem voor. Terwijl de familie hem probeert te redden, vertrekken Wednesday en Pugsley naar zomerkamp. Daar ontmoet die eerste een verwante geest.

3. The Addams Family (film, 2019)

Er zijn ook flink wat animatiefilms en -series gemaakt over de bijzondere familie, waarvan The Addams Family uit 2019 een van de nieuwste is. In deze komische film wordt het leven van Morticia, Gomez en de kids op zijn kop gezet als hun buurtbewoners zich ineens zenuwachtig beginnen te gedragen. Hier blijkt een vervelende televisiepresentatrice achter te zitten die van de eigenaardige familie af wil. De stemmen worden ingesproken door niet de minste acteurs: Oscar Isaac (Gomez), Charlize Theron (Morticia), Chloë Grace Moretz (Wednesday) en Finn Wolfhard (Pugsley).

2. The Addams Family 2 (film, 2021)

In 2021 was de vernieuwde animatieversie van de extravagante familie terug in The Addams Family 2. Aangezien de kinderen bijna opgegroeid zijn, besluiten Morticia en Gomez ze voor een laatste keer in hun behekste camper te proppen voor een reis door Amerika. Onderweg ontmoeten ze een hoop andere bijzondere figuren en gaat er natuurlijk weer van alles mis.

1. The Addams Family (serie, 1964-1966)

Alle bovenstaande titels zijn leuk, maar als je de Addams Family écht wil leren kennen moet je eigenlijk bij het begin beginnen: de serie uit 1964. Twee seizoenen lang volgden we de geheimzinnige, griezelige familie tijdens hun hilarische bezigheden. Volgens IMDb-stemmers is dit in ieder geval zeker een aanrader, want dit is na Wednesday—die nu al een 8,5 verdient—de best beoordeelde titel in de reeks, met een gemiddelde van een 8. Een echte klassieker die je eigenlijk niet mag missen! Je kunt de serie op dit moment niet online kijken, maar de DVD is wel te bestellen bij Bol.com. Hierboven bekijk je ook alvast de eerste aflevering.

Gloednieuwe serie ‘Wednesday’ is nu te zien op Netflix

Op 23 november 2022 is de gloednieuwe serie over de Addams Family, Wednesday, in première gegaan op Netflix. Hierin volgen we dochter Wednesday (gespeeld door Jenna Ortega) terwijl ze als student naar de Nevermore Academy vertrekt. Terwijl ze probeert haar paranormale gaven onder controle te krijgen, wil ze er ook achter komen wie met al zijn moordpartijen de plaatselijke stad terroriseert. Als Morticia Addams is Catherine Zeta-Jones te zien en de rol van Gomez Addams wordt gespeeld door Luis Guzmán.

Er wordt al gesproken over een tweede, een derde en zelfs een vierde seizoen, maar Netflix heeft tot op heden nog niks bevestigd over een vervolg. Uiteraard houden we je hier altijd van op de hoogte via je mail.

Meer informatie over de serie

TitelWednesday
Jaar2022
SoortSerie
Duur1 seizoen, 8 afleveringen
TaalEngels
CategorieMisdaad, Fantasy, Komedie
CastJenna Ortega, Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Christina Ricci, Jamie McShane, Hunter Doohan, Percy Hynes White, Emma Myers, Joy Sunday, Moosa Mostafa, Georgie Farmer, Naomi J. Ogawa, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán
KijkenHier op Netflix

Synopsissen: Pathé Thuis, Amazon Prime Video, Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.