Streamers geven gemiddeld ruim €24 per maand uit aan abonnementen voor films en series

Nieuwe streamingdiensten in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. De nieuwe en huidige video on demand-platforms strijden met elkaar om de meeste abonnees voor zich te winnen. Dit doen ze door te investeren in exclusieve content en recentelijk ook steeds vaker op het gebied van prijs. Al die abonnementen op streamingdiensten bij elkaar opgeteld branden op den duur namelijk een behoorlijk gat in je portemonnee. Vorige week zetten wij een poll op om erachter te komen hoeveel geld de gemiddelde kijker per maand uitgeeft aan streamingdiensten. In dit artikel vind je de uitkomst.

Wat voor bedrag betaalt men maandelijks aan streamingdiensten voor films en series?

In het vorige artikel met de peiling bespraken wij een onderzoek van Panel Inzicht dat onder duizend Nederlanders in 2019 was uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat de meeste mensen bereid waren om tot €20,- per maand aan streamingdienst-abonnementen uit te geven.

Maar die cijfers waren afkomstig van vóór de coronapandemie. Sinds de lockdowns die bij de virusuitbraak kwamen kijken zijn mensen meer (verplicht) thuis gebleven en is er als gevolg hiervan ook veel meer gestreamd. Daarnaast zijn er sinds 2019 meer streamingdiensten gelanceerd en zijn de prijzen van sommige videodiensten in de tussentijd gestegen.

De cijfers zijn binnen en ze liegen er niet om: gemiddeld €24,46 per persoon per maand

Uit de resultaten van ons poll zien we een kleine stijging in de cijfers ten aanzien van 2019. Uit de peiling onder 280 respondenten blijkt namelijk dat de meeste mensen (33%) zo’n €20 tot €30 per maand uitgeven aan abonnementen op streamingdiensten. Daarna zien we dat 28% van de kijkers tussen de €10 en €20 per maand uitgeeft en een verdere 15% betaalt zelfs €30 tot €40 per maand. Verder blijkt uit de cijfers dat 8% van de deelnemers €1 tot €10 uitgeeft, een volgende 9% €40 tot €50 en 6% geeft zelfs meer dan €50 per maand uit. Als allerlaatste gekozen optie blijkt dat maar 1% van de deelnemers geen geld aan streamingdiensten uitgeeft.

Wanneer je een gemiddelde van de bedragen neemt (met een waarde van €0 voor de goedkoopste optie en een waarde van €50 voor de duurste optie), dan komt dit neer op een gemiddelde van €24,82 per persoon per maand. Overigens blijkt uit een aanvullende peiling dat het grootste deel van dit bedrag naar Netflix gaat, maar dat Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max, Videoland en Viaplay snel volgen qua populariteit.

🚨 Update: deze poll is inmiddels gesloten.

Men is bereid om meer geld uit te geven aan streamingdiensten dan voorheen

De resultaten uit ons poll indiceren dat men in Nederland bereid is meer geld uit te geven aan streamingdiensten dan in 2019. Met het alsmaar groeiende aanbod van diensten in Nederland is dit natuurlijk ook niet een onverwachte uitkomst.

Belangrijk om te vermelden is natuurlijk dat het gaat om een peiling in een groep, wat niet direct betekent dat het een 100% representatieve afspiegeling vertegenwoordigt van alle abonnees van streamingdiensten. Wel biedt de uitkomst een interessante inschatting van het totaalbeeld.

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.