5 toffe kerstcadeaus voor film- en serieliefhebbers

De feestdagen staan alweer voor de deur. Dat betekent dat de grote cadeaustress ook weer kan beginnen. Want wat moet je je vrienden en familie dit jaar nou weer geven? In samenwerking met de bordspellenwebsite Unbox Now helpen we je in dit artikel op weg door 5 toffe kerstcadeaus voor de film- en serieliefhebber op een rijtje te zetten.

5x Kerstcadeaus voor film- en serieliefhebbers

Film- en serieliefhebbers zijn er natuurlijk in allerlei soorten maten, en daarom hebben we de keuze voor een geschikt cadeau wat makkelijker gemaakt door hieronder een aantal bekende series en films te linken aan leuke bordspellen. Als je dus weet van wat voor films en series de ontvanger van jouw cadeau houdt, weet je nu ook wat je hem of haar het beste kunt geven. Handig!

5. Pandemic

Op zoek naar een cadeau voor iemand die fan is van de film Contagion of de serie The Walking Dead? Geef dan Pandemic! Het voelt misschien een beetje ironisch om, met de hele coronapandemie nog in je achterhoofd, een bordspel met deze naam te gaan spelen, maar we kunnen je garanderen dat dit toch heel leuk is.

Net als in Contagion en The Walking Dead raast er in Pandemic een gevaarlijk virus over de wereld. Aan de spelers de taak om de verspreiding hiervan te stoppen en de wereld te redden. Dit kun je doen door strategisch na te denken, maar vooral door goed samen te werken. Met zijn allen moet je ervoor zorgen dat de gevaarlijke ziektes niet van de ene grote stad naar de andere overspringen. Lukt het jullie om het virus op tijd te beteugelen? Winnen of verliezen doe je hier met zijn allen, dus dat maakt het extra leuk. Ideaal voor een gezellig avondje spelletjes spelen.

Bekijk Contagion direct op HBO Max 🦠

4. Ticket to Ride

Op zoek naar een cadeau voor iemand die fan is van de detectivefilm Murder on the Orient Express? Dan moet je bij Ticket to Ride zijn. Dit is een van de populairste bordspellen van dit moment, waarbij het de bedoeling is dat je zoveel mogelijk steden met elkaar verbindt met behulp van locomotieven, veerboten en tunnels.

Net als in Murder on the Orient Express spelen treinen dus een hele belangrijke rol in dit spel. Welke speler weet de meeste routes op de bestemmingskaarten te volbrengen en het beste treinnetwerk te ontwerpen? Om dit te doen moet je voorzichtig zijn, vooruitdenken en je hoofd koel houden. Hercule Poirot, de legendarische detective uit de filmreeks die in dit deel een moord oplost in een trein waarin iedereen verdacht lijkt te zijn, laat je alvast zien hoe je dit moet doen. Kan je daarna aan de slag met het spannende bordspel.

Bekijk Murder on the Orient Express direct op Disney+ 🚆

3. Exploding Kittens

Op zoek naar een cadeau voor iemand die fan is van de familiefilm Minoes? Wat kun je dan anders geven dan Exploding Kittens? Dit spel zit vol met katten en is dus dé perfecte keuze voor de kattenfreak.

We kunnen Exploding Kittens het beste omschrijven als een soort Russisch roulette, maar dan met kittens. Iedere speler pakt per ronde een kaart van de stapel af, totdat de gevreesde kaart getrokken wordt: de exploderende kitten. Als je die pakt, ben je helaas af. Ténzij je met troefkaarten weet onder het noodlot uit te komen. Zo is dit spel bloedstollend spannend, een beetje vreemd en hartstikke komisch! Let op: het gaat er dus wel wat wilder aan toe dan in Minoes, maar dat mag de pret niet drukken. Dit is het ideale partyspel en perfect voor je volgende verjaardag, spelletjesavond of feestje. 

Bekijk Minoes direct op Amazon Prime Video 🐈

2. Stella

Op zoek naar een cadeau voor iemand die fan is van de fantasyserie Fate: The Winx Saga? Dan is het magische spel Stella een echte aanrader. Iedereen die weleens Dixit gespeeld heeft kent het concept, want dit spel komt van dezelfde makers—maar dan dus met een sprookjesachtige twist!

Elke beurt moeten de spelers in het geheim verschillende kaarten aan één willekeurig woord koppelen. Als je dezelfde kaarten kiest als je medespelers, ontstaat er een ‘vonk’ die punten oplevert. Maar teveel associëren is ook niet goed, want de speler met de meeste associaties krijgt een boete. In dit spel moet je dus je fantasie gebruiken, leunen op je verbeelding én je goed inleven in wat de andere spelers gaan doen. Uitdagend en leuk! Fans van Fate: The Winx Saga zijn in ieder geval al goed voorbereid op het magische aspect en hebben dus zeker een stapje voor. Leuk weetje: Stella is in 2022 uitgeroepen tot het Speelgoed van het Jaar. Hoe dan ook een aanrader dus.

Bekijk Fate: The Winx Saga direct op Netflix 🪄

1. Perudo

Op zoek naar een cadeau voor iemand die fan is van de misdaadthriller The Card Counter? Dan hebben we een tip voor je: het bordspel Perudo. Om dit bordspel te spelen moet je stalen zenuwen hebben en het niet erg vinden om een gokje te wagen. Dit is dus perfect voor de fans van Oscar Isaacs personage William Tell in The Card Counter, waarin hij een professioneel gokker is.

Tijdens het spel werp je dobbelstenen, gluur je naar je eigen score en gok je hoeveel dobbelstenen van een bepaald getal er minimaal op tafel liggen. Je kunt dicht bij de waarheid gaan zitten, maar de andere spelers ook misleiden door te bluffen. De volgende speler moet overbieden. Als je bluf doorzien wordt, wordt de dobbelstand gecontroleerd en kun je een van je dobbelstenen verliezen. Zet je beste William Tell-pokerface dus maar op!

Bekijk The Card Counter direct op Pathé Thuis 🃏

Meer spellen op de website van Unbox Now

Alle spellen in deze lijst zijn te vinden op de website van Unbox Now. Daar vind je overigens nog veel meer bordspellen voor de hele familie en dus veel leuke cadeautips. Bij alle spellen is aanvullende informatie te vinden, waaronder een beschrijving, het minimale en maximale aantal personen, de minimale leeftijd en de complete handleiding. Daarnaast vind je bij elk spel een knop naar de webwinkels die de game in hun aanbod hebben opgenomen, zodat je hem direct kunt bestellen. Alvast heel veel speelplezier gewenst!


Synopsissen: HBO Max, Disney+, Amzon Prime Video, Netflix en Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.