Deze programma’s kijk je op 4 en 5 mei 2024 op tv

Deze zaterdag is het 4 mei. Op deze datum herdenken we alle oorlogsslachtoffers en zijn we om 20:00 uur gezamenlijk twee minuten stil. Een dag later, op zondag 5 mei, vieren we de vrijheid. In deze tv-gids vind je alle programma’s die op 4 en 5 mei 2024 op tv worden uitgezonden. We zetten ze in onderstaand overzicht per dag voor je op een rij.

— Klik om te springen op deze pagina —
📺 4 mei 2024
📺 5 mei 2024

Programma’s op tv op zaterdag 4 mei 2024

1. Nationale Herdenking 2024 – 18:45 uur (NPO 1)

Om 18:45 uur start de uitzending van de Nationale Herdenking op de Dam op NPO 1. De herdenking begint in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met de 4-mei voordracht. Deze is geschreven door schrijfster Dido Michielsen. Zij schreef recent een boek over het leven van haar vader. Hij was een militair van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger die door de Japanners als krijgsgevangen werd gemaakt. Om 20:00 uur zijn we gezamenlijk twee minuten stil om alle oorlogsslachtoffers te herdenken. Daarna volgt de kranslegging, waar de koning en koningin de eerste krans zullen leggen. Hierna leggen overlevenden van de oorlog een krans. De Nationale Herdenking is op NPO 1 vanaf 18:45 uur te volgen, maar wordt ook op NPO 2 (19:50 uur), NPO 3 (19:45 uur), SBS6 (19:50 uur), Veronica (20:00 uur) en NET5 (19:50 uur) uitgezonden.

2. Dodenherdenking: Waalsdorpervlakte – 19:50 uur (RTL 4)

Op RTL 4, RTL 5 en RTL 7 wordt de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte uitgezonden. Op deze vlakte in het duingebied Meijendel bij Den Haag zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen door de Duitse bezetters vermoord. De Waalsdorpervlakte is een van de belangrijkste herdenkingsplaatsen. De uitzending op RTL 4 start om 19:50 uur. Op RTL start deze om 19:55 uur en vanaf 19:58 uur is de herdenking op RTL 7 te zien.

3. Mijn Beste Vriendin Anne Frank – 20:15 uur (NET5)

De film Mijn Beste Vriendin Anne Frank wordt om 20:15 uur op NET5 uitgezonden. Het verhaal volgt de vriendschap tussen Hannah en Anne. Ondanks de toenemende dreiging voor joden proberen de twee beste vriendinnen een ‘normaal’ leven te leiden. Wanneer de familie van Anne onderduikt verliezen de twee elkaar uit het oog. Totdat ze elkaar in 1945 tegenkomen in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Hannah zet haar leven op het spel om de ernstig zieke Anna te helpen.

4. Getekend door Ravensbrück – 20:53 uur (NPO 2)

Op NPO 2 om 20:53 uur is de documentaire Getekend door Ravensbrück te zien. Aan de hand van getuigenissen van overlevenden en tekeningen van de Nederlandse Aat Breur tijdens haar gevangenis in het kamp wordt het verhaal van concentratiekamp Ravensbrück getoond. Dit kamp werd gebouwd om vrouwen gevangen te houden, waaronder verzetsstrijders en politieke gevangenen. De gevangenen werden ingezet als dwangarbeider. Duizenden gevangen zijn omgekomen door executies, honger, ziekte of door medische experimenten.

5. The Book Thief – 22:20 uur (NET5)

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Markus Zusak uit 2006 is op NET5 om 22:20 uur de film The Book Thief te zien. In de film volgen we Liesel. Zij wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog geadopteerd door een Duits echtpaar. Daar leert zij lezen en ontdekt ze haar passie voor boeken. Ze raakt bevriend met Max, een Joodse jongen die bij het gezin onderduikt. Tijdens alle verschrikkingen van de oorlog steelt Liesel boeken om ze met anderen te delen.

6. Waar Is Anne Frank – 22:30 uur (NPO 2)

In de animatiefilm Waar is Anne Frank uit 2021 komen het heden en het verleden samen. De denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie zij haar dagboekbrieven schreef, is tot leven gekomen in het Achterhuis. Ze vraagt zich af waar Anne is en besluit met het dagboek op onderzoek te gaan. Ze ontdekt een manier om de boodschap van Anne opnieuw betekenis te geven. De film wordt om 22:30 uur op NPO 2 uitgezonden.

7. De Oorlogswinter Van Roermond – 22:32 uur (NPO 1)

Om 22:32 uur op NPO 1 is de documentaire De Oorlogswinter Van Roermond te zien. De documentaire toont de Hongerwinter in 1944/45 in Roermond. De inwoners van de bezette Limburgse stad wonen eind 1944 in schuilkelders. De geallieerden zijn bezig met de bevrijding, maar de Duitsers vechten stug door. Op 1 maart 1945 wordt Roermond bevrijdt, maar de Amerikanen treffen een compleet verwoeste stad aan. In de documentaire vertellen overlevenden over de verschrikkingen van de bezetting.

8. NOS Vuur Van De Vrijheid – 23:08 (NPO 1)

In aanloop naar Bevrijdingsdag op zondag 5 mei 2024 wordt het Vuur van de Vrijheid ontstoken. Dit fenomeen is de overgang van herdenken naar het vieren van de vrijheid. Vanuit Hotel De Wereld en op het 5 Mei Plein in Wageningen is Winfried Baijens verantwoordelijk voor de presentatie. Het programma staat dit jaar in het teken van de kracht van medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking. Gijs Scholten van Asschat, Roxeanne Hazes, Yvonne Keuls, Steffen, Soy Kroon, Abdelkader Benali, Naaz & Thomas Azier, The Kik en Pitou verzorgen de optredens. Na het ontsteken van het Vuur van de Vrijheid gaat de Bevrijdingsvuurestafette van start. Dit houdt in dat 2.500 deelnemers het vuur verspreiden door honderd gemeenten door het hele land. Ook zal het vuur reizen naar de veertien Bevrijdingsfestivals.

Programma’s op tv op zondag 5 mei 2024

1. NOS Start Bevrijdingsdag 2024 – 12:00 uur (NPO 1)

Bevrijdingsdag wordt dit jaar afgetrapt in Limburg. In Roermond zal Lilian Gonçalves-Ho Kang You de 5 mei-lezing houden. Daarna wordt het Bevrijdingsvuur aangestoken op het Bevrijdingsfestival in de Limburgse stad. Dit gebeurd gelijktijdig op dertien andere festivals. De uitzending gaat van start om 12:00 uur en duurt tot 13:05 uur.

2. 5-mei concert op de Amstel – 20:23 uur (NPO 1)

Bevrijdingsdag wordt feestelijk afgesloten met het 5-mei concert op de Amstel in Amsterdam. Het initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt gepresenteerd door zangeres Karsu en radiopresentator Frits Spits. Onder andere Guus Meeuwis, April Darby, Emma Kok, Flemming, Slagerij Van Kampen en het koor de Mastreechter Staar en danser Redo zullen optreden. Voorafgaand aan het concert spreekt presentatrice Simone Weimans met een aantal artiesten. Onder de aanwezigen zijn onder andere koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair minister-president Mark Rutte. Daarnaast is er aandacht voor de Bevrijdingsfestivals in de rest van Nederland. Het concert is van 20:23 tot en met 22:01 uur op NPO 1 te zien.

3. NOS Bevrijdingsfestivals 2024 – 22:24 uur (NPO 3)

Om 22:24 uur op NPO 3 is het tijd om terug te blikken op het Bevrijdingsfestival in Roermond. Presentatrice Evita Mac-nack gaat in gesprek met artiesten die hebben opgetreden en kijkt hoe het is gegaan op de andere festivals. Claude, Flemming, Son Mieux en Wende Snijders zijn dit jaar de Ambassadeurs voor de Vrijheid. Zij zijn gedurende de dag gevolgd tijdens hun optredens op de verschillende festivals.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.