Nog heel even, maar dan kunnen raceliefhebbers hun hart ophalen tijdens de felbegeerde 24 uur van Le Mans op zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024. Dit razend populaire evenement behoort tot het World Endurance Championship en is het absolute hoogtepunt van het seizoen waaraan allerlei verschillende soorten sportwagens meedoen. Reden genoeg om dieper in deze beroemde wedstrijd te duiken, alle raceklassen op een rij te zetten en belangrijker nog: uit te leggen waar je alles live kijken kunt.
Waar wordt de 24 uur van Le Mans live uitgezonden in Nederland?
Goed nieuws wie geen moment van dit racespektakel wilt missen: de gehele 24 uur van Le Mans wordt namelijk in Nederland live uitgezonden via Eurosport en de streamingdienst discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. De zenders van Eurosport behoren namelijk tot hetzelfde bedrijf als de streamingdienst Eurosport. En deze organisatie mocht ook vorig jaar al de 24 uurs-race uitzenden.
Daarnaast heeft ook RTL 7 net als vorig jaar de uitzendrechten van Le Mans in handen, waardoor de wedstrijd tevens lineair via de tv te bekijken zal zijn en daardoor mede online te volgen is via NLZIET en Videoland.
Alles wat je moet weten over de 24 uur van Le Mans op 15-16 juni 2024
De 24 uur van Le Mans is één van de oudste en grootste autoraces en deze wordt dan ook al sinds 1923 verreden. In eerste instantie zou de race om de drie jaar plaatsvinden, maar dit werd vijf jaar later teruggebracht naar een jaarlijks evenement. Vanaf 2018 vindt de wedstrijd plaats op het 13,626 kilometer-lange Circuit de la Sarthe in Frankrijk. Het zit hem in de naam, want het doel van de sportwagens is om zo veel mogelijk rondes binnen 24 uur rijden. Naast de Grand Prix van Monaco en de Indianapolis 500 tijdens de IndyCar Series is het mogelijkerwijs de beroemdste racewedstrijd van het jaar. Om een voorbeeld te geven: er komen zo’n 260.000 toeschouwers om de coureurs aan te moedigen. Omgerekend is dat meer dan vier keer een bomvolle Johan Cruijf Arena!
Het concept van Le Mans was in het begin duidelijk: in plaats van concentreren op snelheid, de focus leggen op uithoudingsvermogen en de betrouwbaarheid van alle materialen. Zo moest de race een tegenhanger vormen voor de vele Grands Prix. De wedstrijd is een echte endurance-race en zeker niet weggelegd voor de minste rijders. Snelheden per ronde kunnen namelijk wel oplopen tot 330 kilometer per uur, waardoor absolute focus een vereiste is. Ter vergelijking: binnen deze 24 uur rijden de coureurs ongeveer 18 (!) Formule 1-races.
Regels van Le Mans 24 uur
Ook zijn de regels in de loop der jaren aangescherpt. Eerder probeerden deelnemers in hun eentje de race uit te rijden, om zo min mogelijk tijd te verliezen door te wisselen. Dit werd niet verantwoord geacht, waardoor er jarenlang twee mensen per team moesten deelnemen. Eind jaren 80 is deze regel nog meer aangescherpt. Zo moeten er nu drie coureurs staan ingeschreven en mogen deze per persoon niet langer dan 4 uur non-stop en maximaal 14 uur in totaal van de wedstrijd rijden. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat iemand niet 24 uur lang achter het stuur kan zitten.
Coureurs zijn dus veel tijd kwijt met een pitstop. In vergelijk met de Formule 1 duurt het wisselen van de banden bijvoorbeeld veel langer. Er mogen namelijk maar vier monteurs bezig zijn met deze klus. Ze hebben daarbij de beschikking over slechts één wielpistool. Ook mag het tanken en wisselen van de autobanden niet tegelijkertijd plaatsvinden.
Deelnemers uit verschillende klassen tijdens Le Mans in 2024
Aan het evenement doen dit jaar 186 coureurs mee die uitkomen in verschillende klassen. Alle deelnemers worden vooraf door de organisatie uit alle ingeschreven wagens geselecteerd en mogen traditiegetrouw op de eerste zondag van mei het circuit testen. Al vóór de race begint trekt Le Mans tienduizenden toeschouwers. Alle rijtuigen worden namelijk aan het begin van de week op het plein in het oude centrum gekeurd, waardoor autoliefhebbers van over de hele wereld graag een kijkje komen nemen.
Er zijn 4 verschillende categorieën waarin de wagens over het circuit kunnen scheuren. Zo heb je de LM P1, LM P2, LM GTE PRO en de LM GTE AM. Aan de hand van snelheid, gewicht en vermogen worden de auto’s in de verschillende klassen ingedeeld. Hieronder lichten we ze kort voor je toe.
Road To Le Mans grid maxed out once again with 58 entries@LeMansCup#RoadToLeMans #LMC #LEMANS24https://t.co/8TOdQAMRYo
— 24 Hours of Le Mans (@24hoursoflemans) May 7, 2024
Raceklasse LM P1
Dit wordt ook wel gezien als de hoogste klasse van de 24 uur van Le Mans en wordt nog eens opgedeeld in twee aparte niveau’s: LM P1 en LM P1-H. Er is een aantal verschillen die opvallen tussen deze subsecties. Zo is laatstgenoemde bedoeld voor fabrieksteams die speciale hybride motoren inzetten, bijvoorbeeld bij de Porsche 919 Hybrid, Audi R18 E-tron en de Toyota TS050 Hybrid. Deze hebben bijvoorbeeld een turbo of elektrische aandrijving.
De teams uit de LM P1 hebben echter niet zo veel geld als de fabrieksbrigades. Ook moeten zij gebruikmaken van een benzine of diesel viertaktmotor. Toch zijn deze auto’s de echte bazen op het circuit qua snelheid, waardoor ze tevens de meeste rondes rijden. Maar hoe onderscheid je deze racemonsters eigenlijk van de overige niveau’s? Heel simpel: de bolides uit deze klasse zijn namelijk volledig gesloten en het cijfer op de auto is wit met een rode achtergrond.
Porsche Penske Motorsport reveals Le Mans Centenary colours which celebrates heritage of the numerous iconic liveries of the brand in la Sarthe. ✨#WEC #LeMans24 @PorscheRaces pic.twitter.com/4NDl7fB71N
— FIA World Endurance Championship (@FIAWEC) April 28, 2023
Raceklasse LM P2
Deze categorie verschilt niet heel veel van de eerste, maar heeft op financieel gebied een stuk minder te besteden. Zo scheuren in deze klasse alleen de iets goedkopere prototypes voorbij, zoals de Ligier JS P217 en de Dallara P217. Deze snelheidsduivels zijn te herkennen aan hun witte nummer met blauwe achtergrond.
Raceklasse LM GTE PRO
Ook de LM GTE is opgesplitst in twee klassen: LM GTE PRO en LM GTE AM. Bij de eerstgenoemde categorie vindt je de echte racemonsters. Hier zijn bijvoorbeeld de welbekende merken te aanschouwen, zoals Ferrari, Corvette, Aston Martin en Maserati. Deze auto’s hebben een minimumgewicht van 1100 kg en mogen gebruikmaken van zogeheten carbonremmen. Als je een groene achtergrond met wit nummer voorbij ziet razen, dan weet je dat de wagens bij deze klasse horen.
Raceklasse LM GTE AM
De laatste categorie lijkt op die van de PRO. Ook hier zie je beroemde automerken, zoals Porsche en Ferrari, en is het minimumgewicht van de wagen hetzelfde. De LM GTE AM maakt gebruikt van dezelfde motoren als die in de hoogste klasse, waardoor deze verschillen met die van de PRO. De bolides zijn te identificeren aan hun witte nummer met oranje achtergrond.
Afbeelding ter illustratie