10 LGBT-films en -series om Pride Month mee te vieren

Het is 1 juni en dat betekent dat vandaag Pride Month van start gaat. Deze maand staat compleet in het teken van de LHBTIQ+-gemeenschap en het vieren van alle soorten liefde. Ook in films en series wordt dit gelukkig steeds meer gedaan. Aangezien de redactie van Streamwijzer queer representatie ook erg belangrijk vindt, hebben we in dit artikel onze 10 kijktips voor LGBT-films en -series op een rij gezet. Bekijk ze op Disney+, Netflix, discovery+, HBO Max, Pathé Thuis en Videoland.

10x Kijktips voor LGBT-films en -series

10. Love, Victor (serie, 3 seizoenen) – Disney+

In Love, Victor, een spinoff van de populaire film Love, Simon, zijn we terug op Creekwood High School. Victor is net verhuisd. Terwijl hij een plekje moet zien te vinden in de nieuwe stad, worstelt hij ook met zijn geaardheid. Hij roept de hulp in van Simon om de middelbare school te overleven. Er staan twee seizoenen van de geliefde serie op Disney+ en het derde seizoen verschijnt vanaf 15 juni op de streamingdienst.

9. ANNE+: De Film (film, 2021) – Netflix

De lesbische twintiger Anne (gespeeld door Hannah van Vliet) is na twee seizoenen van de populaire serie ANNE+ (ook te zien op Netflix) terug in ANNE+: De Film. Hierin moet ze haar roman afmaken en twijfelt ze of ze voor de liefde naar Montreal wil verhuizen. De non-binaire Lou (het eerste non-binaire personage ooit in een Nederlandse film, gespeeld door Thorn de Vries) staat anders in het leven en helpt Anne meer richting te vinden.

8. Generation Drag (serie, 1 seizoen) – discovery+

In deze nieuwe documentaireserie van discovery+ worden vijf jongeren en hun families gevolgd terwijl ze zich voorbereiden op Dragutante. Dit is een dragshow waarbij LGBTQIA+-tieners zichzelf kunnen laten zien. In de serie zien we onder meer hoe Noah, een trans meisje, haar eerste romantische relatie onderzoekt. De serie is vandaag gelanceerd op discovery+. De eerste twee afleveringen staan online en vanaf nu verschijnt er iedere woensdag een nieuwe aflevering op de streamingdienst.

7. Young Royals (serie, 1 seizoen) – Netflix

In de Zweedse serie Young Royals draait het om prins Wilhelm (Edvin Ryding). Na een uit de hand gelopen ruzie tijdens het stappen wordt hij naar een prestigieuze kostschool gestuurd, waar hij Simon (Omar Rudberg) ontmoet. Terwijl hij door zijn nieuwe medeleerling geconfronteerd wordt met zijn seksualiteit, wordt hij onverwachts de volgende in lijn voor de troon en moet hij belangrijke keuzes maken. Deze Netflix-serie telt maar zes afleveringen en is dus heerlijk bingewaardig. Bovendien is een tweede seizoen al aangekondigd.

6. Euphoria (serie, 2 seizoenen) – HBO Max

Dé hitserie van HBO Max, Euphoria, is om verschillende redenen een echte aanrader, maar zeker ook vanwege de queer representatie. Zo heeft hoofdpersonage Rue (Zendaya) een relatie met Jules (Hunter Schafer), een queer en trans vrouw. De serie gaat verder over een groep middelbare scholieren die moeten leren navigeren door hedendaagse problemen en gaat controversiële onderwerpen als transfobie niet uit de weg.

5. Louisa & Rowan: Op z’n Gooisch (serie, 1 seizoen) – discovery+

Het bekendste trans koppel van Nederland is in Louisa & Rowan: Op z’n Gooisch terug. In deze serie, waarvan iedere donderdag een nieuwe aflevering op discovery+ verschijnt, verhuizen Louisa en Rowan tijdelijk naar ’t Gooi. Hier worden ze door bekende Gooienaren op sleeptouw genomen, en dit zorgt voor hilarische situaties. Wij namen alvast een kijkje, dus je leest er alles over in onze recensie.

4. Brokeback Mountain (film, 2005) – Pathé Thuis

Twee jonge cowboys, gespeeld door Jake Gyllenhaal en Heath Ledger, worden in de filmklassieker Brokeback Mountain verliefd op elkaar. De film, die onder meer een Golden Globe in de wacht sleepte voor Beste Film en beide acteurs een Oscarnominatie opleverde, vertelt de tragische liefdesgeschiedenis van de twee, van hun geheime liefde tijdens het schapenhoeden op de Brokeback Mountain tot nog lang daarna.

3. Heartstopper (serie, 1 seizoen) – Netflix

De romantische dramaserie, gebaseerd op de gelijknamige Heartstopper-boeken van de bekende queer schrijver Alice Oseman, draait om Charlie en Nick. Het is een typisch verhaal: jongen ontmoet jongen, jongens worden vrienden, jongens worden verliefd. Ondanks het ietwat simpele verhaal wordt de serie door de gemiddelde bezoeker van IMDb beoordeeld met een verbluffende 8,8 uit 10 (momenteel 37.000 stemmen) en zijn ook critici erg positief. Niet verrassend dus dat het tweede en het derde seizoen van de hartverwarmende serie al aangekondigd zijn. Voor nu bekijk je het eerste seizoen op Netflix.

2. Call Me By Your Name (film, 2017) – Videoland

In Call Me By Your Name, naar het gelijknamige boek van André Aciman, draait het om de 17-jarige Elio (gespeeld door Dune’s Timothée Chalamet). Hij brengt de zomer door met zijn ouders op het Italiaanse platteland, waar de knappe en oudere Amerikaan Oliver (Armie Hammer) als onderzoeksassistent voor Elio’s vader komt werken. Dit ontroerende coming-of-ageverhaal werd overladen met prijzen (onder meer een Oscar en BAFTA voor Beste bewerkte script) en kenmerkt zich door zijn geweldige cinematografie.

1. Moonlight (film, 2016) – Pathé Thuis

Moonlight volgt drie fases uit het leven van Chiron, een homoseksuele zwarte jongen uit Miami. Als kind, puber en volwassene worstelt hij met zijn geaardheid, drugsverslaafde moeder en zijn omgeving. Zo wordt er in deze film en prachtig portret geschetst. De titel werd bekroond met een Oscar voor Beste Film.

Meer LGBT-films en -series op verschillende streamingdiensten

Uiteraard hebben we in deze top 10 slechts een kleine selectie gemaakt van alle LGBT-films en -series die er bestaan. Op alle streamingdiensten zijn nog veel meer bekende en onbekende titels te vinden. Zo vind je bijvoorbeeld op discovery+ onder de sectie Relationships een apart kopje met alle LGBTQIA+-programma’s. Ook bij streamingdiensten als Netflix zijn zulke categorieën te vinden.

Kijktips per streamingdienst

Hierboven hebben we onze kijktips voor verscheidene streamingdiensten op een rij gezet. Wil je liever alleen de kijktips en de laatste releases van jouw favoriete videodienst bekijken? Ga daarvoor naar onze nieuwspagina en selecteer je streamingdienst. Hier vind je alle updates en nieuwtjes over de films en series op je favoriete video on demand-platform. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Disney+, Netflix, discovery+, Pathé Thuis en Videoland

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.